Давня мудрість (античні афоризми)
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:25 | Повідомлення # 31 |
Майор
Група: Адміністратори
Статус: Offline
| # У гніві нічого не говори і не роби, поки не промовиш подумки всі двадцять чотири літери абетки. Афінодор # У дурня в сто разiв бiльше неприязнi до розумного, нiж у розумного – неприязнi до дурня. Саадi # У здоровому тілі — здоровий дух. ЮВЕНАЛ # У кого є друзі, у того немає друга. Арістотель # У кожній справі дивися на мету — і відмовишся від усього зайвого. Луцій Анней СЕНЕКА # У нашому розпорядженні не мало часу, просто ми витрачаємо надто багато часу даремно. СЕНЕКА # У світі існують невидимі сходи, які ведуть крок за кроком до вершини небес. Румі Джалал ад-дін # У Сократа запитали поради: женитися чи не женитися ? Сократ відповів: усе одно покаєшся. # У стражданні серцю часто відкривається розрада. А коли раптом здасться, що ти піймав істину, відразу стає гірко, що не зміг її втримати. КОНФУЦІЙ # Усьому свій час... Біблія: Екклезіаст. # Усяка жива істота прагне до задоволення. Тому, що задоволення є вище благо.Тож живіть мудро — прагніть до задоволення. Епікур. # Утискаючи інших, мудрий робиться дурнем. Біблія: Екклезіаст. # Учись навіть у ворогів. Овідій. # Філософія — мати усіх наук. ЦИЦЕРОН # Філософові властиво відчувати здивування. Воно і є початок філософії. ПЛАТОН # Хай діла твої будуть такими, якими ти хотів би згадувати їх на схилі літ. Марк Аврелій # Характер є не що інше, як тривала навичка. Плутарх # Характер є не що інше, як тривала навичка. ПЛУТАРХ # Хвороби думки пагубніші й зустрічаються частіше, ніж хвороби тіла. ЦИЦЕРОН # Хороший пастух знімає з овець вовну, а не шкіру. Светоній.
|
|
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:26 | Повідомлення # 32 |
Майор
| # Хтивість подібна дикому звірові, якого тримають у путах, щоб викликати в ньому лють, а потім випускають. Тіт Лівій # Хто завинить перед Небом, тому молитися буде нікому. Конфуцій # Хто багато обіцяє, той не заслуговує довіри. Якщо надіятись на легке, то неодмінно буде багато труднощів. Лао-цзи # Хто дурний і зрозумів це, той вже не дурень. Публілій Сір. # Хто залишивши Вітчизну, зможе втекти від себе? Горацій. # Хто мудрий? – Той, хто у всіх чому-небудь навчається. Талмуд # Хто не соромиться своєї провини, той подвійно провинний. Публій СІР,древньоримський поет # Хто приймає рішення, не вислухавши обидві сторони, чинить несправедливо, хоча рішення це і буде справедливим. Сенека # Хто сіє неправду, посіє біду. Соломон. # Хто смерті боїться, той вже не живе. Зейме # Хто хоче поблажливості до своїх недоліків, хай буде поблажливий до недоліків інших. Горацій # Хто від дрібниць приходить у захват, того будь-який дріб’язок може засмутити. Талмуд # Хто вмер, але не забутий, той безсмертний. Лао-ЦЗИ # Хто говорить, що займатися філософією рано чи вже пізно, подібний тому, хто говорить, що бути щасливим рано чи вже пізно. Епікур # Хто для багатьох страшний, той багатьох повинен боятися. СОЛОНІЙ # Хто завинить перед Небом, тому молитися буде нікому. КОНФУЦІЙ # Хто зробив благодіяння, має мовчати, розповідати про нього слід тому, хто його одержав. СЕНЕКА # Хто людяний, той дає іншим опору, бажаючи сам її мати, і допомагає їм досягти успіху, бажаючи сам його досягти. КОНФУЦІЙ # Хто не може зосередиться на собі або захоплюється чимось, той бачачи не побачить, чуючи не почує, куштуючи не розрізнить смаку. КОНФУЦІЙ # Хто не пам’ятає про колишнє щастя, той — сьогодні вже старий. ЕПІКУР
|
|
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:26 | Повідомлення # 33 |
Майор
| # Хто повторює старе і довідується про нове, той може бути вожаком. КОНФУЦІЙ # Хто приймає рішення, не вислухавши протилежну сторону, чинить несправедливо, хоча б рішення це й було справедливим. СЕНЕКА # Хто споглядає вітер, тому не сіяти, хто дивиться на хмари, тому не жати. Екклесіаст # Хто хоче зрушити світ, нехай зрушить себе! СОКРАТ # Хто чого хоче, той у те і вірить. Демосфен # Час — зразок вічності, що рухається. ПЛАТОН # Час — кращі ліки від суму, він сам лікує душевні рани. Ахілл Татій # Час — найдорогоцінніший з усіх коштів. Теофраст # Час змінюється, а разом з ним змінюємося ми. ОВІДІЙ # Часи змінюються, і ми змінюємося разом з ними. Квінт Горацій Флакк # Часом і дурень скаже мудре. Макробій. # Чесна людина, вдягаючи суддівську мантію, забуває про особисті симпатії. Ціцерон. # Чесна і безчесна людина пізнаються не лише по тому, що вони роблять, але й по тому, чого вони бажають. ДЕМОКРІТ # Чеснота не залишиться на самоті. У неї обов’язково знайдуться сусіди. КОНФУЦІЙ # Чеснота сама собі нагорода. ОВІДІЙ # Чи є більш сильне й болісне страждання, ніж втеча з рідної країни. Евріпід. # Чи є більш сильне й болісне страждання, ніж втеча з рідної країни. ЕВРІПІД # Чи не внести нам з сьогоднішнього дня нове правило у життя: завжди намагатися бути трішки добрішим, ніж це необхідно? Румі Джалал ад-дін # Чим краща людина, тим важче їй підозрювати інших в нечесності. Цицерон. # Чим більше ми щось ігноруємо, тим більше ми його боїмося. Лівій
|
|
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:26 | Повідомлення # 34 |
Майор
| # Чим менше людині потрібно, тим ближче вона до Бога. СОКРАТ # Чим хто значніший, тим менше може собі дозволити; що в пересічній людині вважають дратівливістю, те в людині, що має владу в своїх руках, вважатимуть жорстокістю і тиранством. Юлій ЦЕЗАР # Чого не слід робити, того не роби навіть у думках. ЕПІКТЕТ # Чужий цьому світу той, хто не знає, що в ньому є, і не менш чужий, той, хто не відає, що в ньому відбувається. Марк Аврелій. # Швидше всього наздоганяє та небезпека, яку зневажають. Публілій Сір # Шлюб, якщо вже говорити правду, зло, але зло необхідне. СОКРАТ # Шляхетна людина живе у згоді з усіма, а низька людина шукає собі подібних. КОНФУЦІЙ # Щасливий випадок недовго чекає. Піндар # Щирі слова не бувають приємні, приємні слова не бувають щирі. Лао-ЦЗИ # Щира слава полягає в тому, щоб робити те, що гідне бути описаним, і писати те, що гідне бути прочитаним. Пліній Старший # Що посієш, те й пожнеш. Марк Тулій Цицерон # Що ж ви хочете, людина вона і є людина. СЕНЕКА # Щоб вести людей за собою, йди за ними. Лао-ЦЗИ # Щоб здивуватися, досить однієї хвилини; щоб зробити дивну річ, потрібні довгі роки. Клод Гельвецій # Щоб робити добро, треба, насамперед, його мати. Арістотель # Юнак стає чоловіком, коли не простує через калюжу, а обминає її. ПЛАТОН # Юнацтво, що загинуло на війні, — як вилучена з року весна. Перикл # Я не зустрічав ще нікого, хто любив би чесноту так само сильно, як чуттєві втіхи. Конфуцій # Я знаю лише те, що я нічого не знаю. Сократ. # Я людина, і ніщо людське мені не чуже. Теренцій
|
|
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:26 | Повідомлення # 35 |
Майор
| # Я знаю, що нічого не знаю, а інші не знають навіть цього. СОКРАТ # Я коханців щасливих впізнаю по їхніх очах: в них сіяє пломінь томний — насолод нескромний знак. Солоній # Я маю знання не від народження, але стародавність возлюбивши, прагну до неї усіма силами. КОНФУЦІЙ # Я не зустрічав ще нікого, хто любив би чесноту так само сильно, як чуттєві втіхи. КОНФУЦІЙ # Я ніколи не буваю таким зайнятим, як в часи свого дозвілля. Марк Туллій ЦИЦЕРОН Три шляхи ведуть до знання: шлях роздумів – цей шлях найшляхетніший, шлях наслід # Язик – ворог людей і друг диявола та жінок. Марк Туллій ЦИЦЕРОН # Як в людині, так і в державі найтяжча хвороба та, що починається з голови. Пліній Молодший. # Як багато справ вважалося неможливими, поки вони не були здійснені. Пліній Старший # Як в людині, так і в державі найтяжча хвороба та, що починається з голови. Пліній Молодший # Як байка, так і життя: цінується не за тривалість, а за зміст. СЕНЕКА # Як же свідомість прикріплюється до тіла? Арістотель # Якби нам змовитися про те, щоб жінок не чіпати,— Жінки самі, клянуся, чіпати б почали нас. Овідій # Якби тебе усиновив цар, твоя зарозумілість не знала би меж. Чому ж ти не пишаєшся свідомістю, що ти син Божий? Эпіктет # Який правитель народу, такі й службовці при ньому. Біблія. # Якщо б хтось в битві тисячоразове переміг тисячу людей, а інший переміг би себе одного, то саме цей другий — найбільший переможець в бою. Дхаммапада # Якщо в тебе не буде злих думок, не буде й злих учинків. Конфуцій. # Якщо мені сниться метелик, чи не може це означати його сон, в якому йому снюсь я? Чжуан-цзи # Якщо не бігаєш доки здоровий, доведеться бігати, коли захворієш. Горацій. # Якщо не відають далеких дум, Те не уникнуть близьких розчарувань. Конфуцій. # Якщо поважати мудрих і використовувати здібних, на посадах опиняться видатні мужі. Мо-Цзи.
|
|
| |
IrinaYurievna | Дата: Середа, 19.05.2010, 08:27 | Повідомлення # 36 |
Майор
| # Якщо початок не досконалий, то як може бути досконалим кінець. Конфуцій. # Якщо почуття будуть не істинні, то й весь наш розум виявиться хибним. Лукрецій, давньоримський поет і філософ, 95-58 рр. до н.е. # Якщо причина страху – незнання, то чи не варто нам пізнати, щоб не боятися? Сенека # Якщо проти тебе всі, значить ти найсильніший. Кай Юлій Цезар # Якщо сліпий веде сліпого, то обидва потраплять до канави. Біблія. # Якщо ти можеш збирати з нас податки двічі в рік, ти можеш дати нам і два рази літо та два рази осінь. Плутарх. # Якщо ви осягли мистецтво радіти кожній миті, то ви багато чому навчилися. Абул Азад # Якщо душа бачить свої недоліки, яких колись не знала, це свідчить, що вона обернулася на краще. СЕНЕКА # Якщо зробити суворими покарання, встановити систему взаємної відповідальності за злочини, то люди не зважаться випробувати на собі силу закону. Шан ЯН # Якщо комусь таланить, не заздри йому, а порадій з ним разом, і його вдача стане й твоєю. Езоп # Якщо лежать двоє, то їм тепло; а самому як зігрітися? Екклесіаст # Якщо не бажаєш забагато, то й дещо здаватиметься тобі многим. ДЕМОКРІТ # Якщо не вивчиш життя, то в ньому немає ніякого сенсу. ПЛАТОН # Якщо почуття будуть не істинні, то й весь наш розум виявиться хибним. Лукрецій # Якщо причина страху — незнання, то чи не варто нам пізнати, щоб не боятися? Луцiй Анней СЕНЕКА # Якщо проти тебе всі, значить ти найсильніший. Гай Юлій ЦЕЗАР # Якщо своє життя ти погоджуватимеш з природою, то ніколи не будеш бідним, а якщо – лише з людським умінням, то ніколи не будеш багатим. Епікур # Якщо ти в здоровому глузді, не мрій, що вірною тобі буде та, що в обійми твої впала з такою швидкістю. ОВІДІЙ # Якщо ти не вихований і мовчиш, то вихований, якщо ж вихований і мовчиш, то прекрасно вихований. Tеофраст # Якщо у вас є можливість виявити милосердя, не пропускайте вперед навіть вчителя. КОНФУЦІЙ # Якщо хочеш бути непристрасним суддею, дивися не на обвинувача, а на саму справу. ЕПІКТЕТ # Якщо хочеш не боятися, пам’ятай, що боятися можна всього. Луцiй Анней СЕНЕКА # Якщо я не прокладу стежки до серця людей, вони не будуть спілкуватися зі мною, хоч і не будуть ні за, ні проти мене. Авіценна
|
|
| |
|